Nori de vată, raze-n zori,
Cer de-albastru, alb de nori.
O familie petrece o zi undeva, la țară. Mama și tata se ocupă cu una, cu alta, ba în casă, ba pe afară. Pe pajiște zburdă un mânz, vântul adie, marea aflată la doi pași strălucește sub cerul albastru, copiii mari se joacă, iar bebelușul face ce fac bebelușii.
Norii, la început albi și răzleți, se tot adună și curând se dezlănțuie furtuna. Una de vară, cu fulgere, tunete și ploaie în șiroaie. Ce să faci, să privești spectacolul pe fereastră sau să te ascunzi sub pătură? Iar când furtuna se potolește și soarele reapare, noroiul parcă e făcut special să te tăvălești prin el. Știu ei, purceii din coteț, ce știu.
Povestea aceasta – sau poezia, cântecul, jocul – alegeți dumneavoastră, nu este despre o zi de vacanță sau o zi specială, ci despre o zi cum sunt nenumărate alte zile cu totul și cu totul obișnuite, dar despre care abia după o vreme ne dăm seama că au fost perfecte.
Cântec, vânt, joacă afară,
Alb pe-albastru, soare, vară.
Această viziune a copilăriei e redată de autoarea americană Dianne White în versuri scurte, ritmate, vesele, care sună ca un cântec sau o „numărătoare“ din jocurile de copii, efect transpus cu fidelitate în limba română de traducerea poetului Florin Bican. Ilustrațiile sunt create prin linogravură combinată cu acuarelă de Beth Krommes, ilustratoare (tot din Statele Unite) premiată cu Medalia Caldecott.
„Misiunea mea este de a crea o artă care este plină de bucurie în spirit, universală în formă și accesibilă tuturor.” — Beth Krommes
Dianne White nu este doar scriitoare, ci și profesoară, contactul zilnic cu copiii fiind unul dintre motivele pentru care s-a îndreptat spre literatură:
Dacă aș conduce lumea și aș putea schimba ceva cu adevărat, aș începe prin a-i pune pe responsabilii din învățământ, fie ei directori de școală, inspectori ori politicieni, să treacă prin niște stagii de pregătire la clasă, adică acolo unde are loc practic procesul de educație. Poate e puțin demodată această idee, de pregătire „la locul de muncă”, dar nu-mi pot imagina o modalitate mai bună pentru ca toți cei puși să conducă școala să dobândească o cunoaștere profundă, din interior, a ceea ce este nevoie pentru o pregătire solidă a noilor generații. De asemenea, m-aș asigura că fiecare școală are o bibliotecă și un bibliotecar competent, plus fonduri suficiente pentru orice achiziții necesare. Nimic nu este mai eficient pentru educație decât profesorii pasionați și, pentru că au tot ce le trebuie, liberi să se concentreze pe transmiterea cunoștințelor și a bucuriei de a învăța.
Best Picture Books of 2014 – Boston Globe
Best Books of the Year 2014 (Ages 3-5) – Amazon
December’s Best Books for Young Readers – Washington Post
Editors’ Choice: Books for Youth, 2014 – Booklist
CADOU
pentru TOATE comenzile online
Calendar de perete pe anul 2025 cu ilustrații de Axel Scheffler din cele mai frumoase cărți de Julia Donaldson
Expediere gratuită
pentru comenzile
din România
de peste 200 de lei
DE ACELAȘI AUTOR
Casa în timpul nopții
21 x 27 cm / 48 pag.
RECOMANDĂRI ȘI BESTSELLERE
Cer de-albastru
22 x 29 cm / 48 pag.
Casa în timpul nopții
21 x 27 cm / 48 pag.
Cel mai fain uriaș din oraș
22 x 27 cm / 36 pag.
Dragonul 32
26 x 24 cm / 40 pag.
Cărticica de crescut
22 x 28 cm / 36 pag.
Puiul lui Gruffalo
22 x 27 cm / 36 pag.
Hai-hui prin Univers
24 x 30 cm / 52 pag.
Comentarii
Momentan nu există comentarii pentru această carte.