O poveste despre copii și bunici, despre tinerețe și bătrânețe și despre cum trecerea uneori nemiloasă a timpului peste cei dragi nu ne poate împiedica să-i iubim.
E o duminică însorită. Clémentine o petrece la Bunica, alături de părinții săi. Însă fetița se cam plictisește. Cât poți să-i asculți pe Mama și Tata povestind aceleași întâmplări din vacanță? Nici Bunica nu pare prea atentă, e cu gândurile în altă parte și mai are și tot felul de frunze și crenguțe agățate de haine și prin păr. Pe unde-o fi umblat? Prin grădină? Clémentine pornește în explorare și descoperă o poartă către o lume extraordinară. De acum, va împărtăși cu Bunica această minunată descoperire.
E imposibil să nu fii cucerit de fantezia neîngrădită a poveștii, așa cum numai copilăria poate fi: Clémentine și băiețelul din carte zboară în înaltul cerului purtați de aripi făcute din crengi, înoată într-un lac care devine un ocean cu pești și balene, străbat un crâng care se transformă într-o junglă cu tigri și păsări colorate. Și nu poți să nu zâmbești când vezi în casa unei bunici-vulpe fotografii duioase cu nepoți sau poze din tinerețe, de la nuntă. Dar și un tablou cu un iepure (frumos sau delicios?…) — care o fi povestea lui?
„Duminică“ este și o poveste despre copilărie și puterea imaginației. Oare Clémentine, fetița-vulpe, e cea care își imaginează o lume neobișnuită, cea a oamenilor, sau băiețelul care se joacă în grădină e cel care își închipuie un tărâm fantastic în care vulpile se poartă ca noi, au haine, case și merg cu mașina în vizită? Nu știm.
E vorba și despre părinți în această carte al cărei realism psihologic e unul dintre merite. Cei ai lui Clémentine par cicălitori și enervanți. Dar chiar așa o fi? Poate le e greu. Ei știu că Bunica are unele probleme, că bătrânețea vine la pachet cu lucruri cărora uneori e dificil să le faci față. Însă nu cumva sunt încă prea tineri pentru a ști cum să reacționeze și să explice copilului lor ce se întâmplă? Nimeni nu le știe pe toate. O poveste despre bătrânețe de citit împreună cu Clémentine le-ar prinde și lor bine.
Fleur Oury este o tânără autoare din Marsilia, Franța. Foarte atentă la detalii, cu umor și o fină intuiție a psihologiei personajelor, a devenit cunoscută datorită cărților sale de povești pentru copii despre viața lor de zi cu zi. Tehnica pe care o folosește este cea a creioanelor colorate. Tabloul cu iepurele din „Duminică“ este o aluzie amuzantă la o bine-cunoscută pictură de Albrecht Dürer (Der Feldhase, 1502, în prezent la muzeul Albertina, Viena).
CADOU
pentru TOATE comenzile online
Calendar de perete pe anul 2025 cu ilustrații de Axel Scheffler din cele mai frumoase cărți de Julia Donaldson
Expediere gratuită
pentru comenzile
din România
de peste 200 de lei
RECOMANDĂRI ȘI BESTSELLERE
Cer de-albastru
22 x 29 cm / 48 pag.
Lotta și Crăciunul cu peripeții
20 x 26 cm / 32 pag.
Vreau și eu să merg la școală
20 x 26 cm / 36 pag.
Franz, Dora, fetița și păpușa
23 x 30 cm / 40 pag.
Comentarii
Momentan nu există comentarii pentru această carte.