Să ne bucurăm de fiecare clipă
E grozav să ai un bunic, îi povestește Ulf prietenului său, Berra, în timp ce se joacă împreună într-un orășel oarecare din Suedia zilelor noastre. Bunicul te ia cu el la pescuit, te invită la o cafea cu lapte sau la o felie de tort când își serbează ziua de naștere. Iar câteodată poți să primești și ceva bani de buzunar, ceea ce pentru niște puști chiar e mare lucru. Dar Berra n-are bunic. Cum să facă să aibă și el unul? Prietenul său, Ulf, are o idee: uite, la căminul de bâtrâni din oraș trebuie să fie o mulțime de bunici. De ce să nu meargă Berra mâine să-și aleagă unul?
Aceasta este poate cea mai frumoasă carte pe care am scris-o. (Ulf Stark)
Născută din joacă și curiozitate, prietenia dintre cei doi copii și bătrânul Nils de la cămin se transformă într-o întâlnire care le dă celor trei prilejul să-și ofere reciproc o dragoste simplă, firească și necondiționată. Pentru Nils, bunicul de împrumut, de multă vreme singur pe lume, e ultima ocazie în viață de a simți că este important pentru cineva. Pentru cei doi copii și mai ales pentru Berra, „nepotul”, e prima dată când conștientizează că viața are și un sfârșit de neocolit. Cândva, cei dragi nu vor mai fi printre noi, de aceea trebuie să ne bucurăm împreună de fiecare clipă.
—Să-mi fi spus mie cineva c-o să am un nepot ca tine… a spus bunicul Nils într-un târziu. —Și mie, c-o să am un bunic ca tine! a spus Berra. Când să ne-ntoarcem, bătrânul era prea obosit ca să meargă. M-am dus și-am adus un scaun cu rotile de la cămin. S-a așezat și a început să fluiere în timp ce treceam pe lângă capelă. —Ei, ai învățat să fluieri? l-a întrebat el pe Berra. —Nu, nu chiar. Nu încă, a zis Berra. —Data viitoare vreau să te aud fluierând, i-a spus bătrânul. —Bine, bunicule, uite, îți promit, a spus Berra.
(Traducere de Sergiu Păduraru)
ULF STARK (1944–2017) a fost poet, scriitor și scenarist și unul dintre cei mai importanți autori suedezi de cărți pentru copii. În textele sale, lumea este văzută din perspectiva unui copil, într-un mod foarte autentic, fidel și subtil. Fie că se ocupă de lucruri mărunte, fie că scrie despre teme grave, cum ar fi moartea, Ulf Stark este un maestru al atragerii cititorului în poveste și al dezvăluirii unor sensuri profunde în întâmplările aparent banale, de zi cu zi, din viața unui copil. A scris aproape 100 de cărți, traduse în 30 de limbi, și multe dintre ele, printre care și Poți să fluieri, Johanna, au fost transformate în filme și piese de teatru. În 1993, a primit Premiul Memorial Astrid Lindgren, în 2017 a fost răsplătit cu Premiul pentru Literatură pentru Copii și Tineri al Consiliului Nordic, iar în 2018 a fost nominalizat postum la Premiul H.C. Andersen.
CADOU
pentru TOATE comenzile online
Calendar de perete pe anul 2025 cu ilustrații de Axel Scheffler din cele mai frumoase cărți de Julia Donaldson
Expediere gratuită
pentru comenzile
din România
de peste 200 de lei
DE ACELAȘI AUTOR
Când tata mi-a arătat Universul
17 x 23 cm / 36 pag.
RECOMANDĂRI ȘI BESTSELLERE
Jurnalul din cutiile de chibrituri
25 x 27 cm / 40 pag.
Luli și căsuța din copac
20 x 26 cm / 48 pag.
Ziua Copilului în satul Hărmălaia
27 x 21 cm / 32 pag.
Dragonul 32
26 x 24 cm / 40 pag.
Miorlau și Cuțulache. Cu bicicleta până la Lună
16 x 21 cm / 128 pag.
Comentarii
Momentan nu există comentarii pentru această carte.