Să ne bucurăm împreună
Personaj din folclorul scandinav, tomtele (în suedeză, tomte) este păzitorul credincios al oricărei gospodării, în special al copiilor și animalelor. Nu e nici spiriduș, nici elf, nici gnom. Mulți se laudă că l-au văzut, dar probabil i-au zărit doar scufia roșie sau barba albă pe la colțul casei ori au visat.
Lângă Pădurea Mare, într-o fermă părăsită, locuiește tomtele Arțag. Vremurile în care locul era plin de viață s-au dus de mult, dar el a rămas să păzească gospodăria, cum face orice tomte. Nu mai sunt oameni care să lucreze pământul și să îngrijească animalele, nici copii care să alerge și să se cațăre în copaci. Doar cu păianjenii sau bondarii rătăciți mai poate schimba bietul tomte o vorbă.
Și pe deasupra, tocmai acum, când vine iarna, își pierde scufia cea roșie și mănușile groase. Vântul cel neastâmpărat i le-a zburat de pe sfoara de rufe. De supărare, tomtele izbește poarta și face să cadă scândura pe care oamenii scriseseră: „DE VÂNZARE – FERMĂ CU TOMTE DE CASĂ“. Păi da, de atunci au început necazurile. Aproape ștearsă de ani și de ploi, pe scândură se mai vede doar „TOMTE DE C“.
Vântul, care poate nu e chiar atât de neastâmpărat, duce scândura, scufia și mănușile în calea unor iepurași din pădure. Sunt mititei și habar n-au ce-ar putea fi acele lucruri. Nici mama-iepure nu știe, nici tata-iepure. Doar două stăncuțe pricep că pe scândură scrie ceva de un tomte. Mai știu, din auzite, că un tomte se lasă văzut doar de Crăciun. Aha, acum e clar: trebuie să fie toți pregătiți pentru că de Crăciun, în Pădurea Mare, va sosi un mare domn tomte. Și, deși n-are niciun gând să plece din căsuța lui de la fermă, tomtele Arțag ajunge totuși în Pădurea Mare, ca prin minune. Poate că Pădurea Mare este noua lui casă, iar locuitorii ei noua sa familie de care trebuie să aibă grijă ca un tomte bun, înțelept și de încredere. Și puțin morocănos, când își aduce aminte.
Poveștile din „Pădurea Mare” alcătuiesc o foarte populară serie de romane ilustrate pentru copii creată de Ulf Stark. „Crăciun în Pădurea Mare” este prima carte din serie.
ULF STARK (1944–2017) a fost poet, scriitor și scenarist și unul dintre cei mai importanți autori suedezi de cărți pentru copii. În textele sale, lumea este văzută din perspectiva unui copil, într-un mod foarte autentic, fidel și subtil. Fie că se ocupă de lucruri mărunte, fie că scrie despre teme grave, cum ar fi moartea, Ulf Stark este un maestru al atragerii cititorului în poveste și al dezvăluirii unor sensuri profunde în întâmplările aparent banale, de zi cu zi, din viața unui copil. A scris aproape 100 de cărți, traduse în 30 de limbi, și multe dintre ele au fost transformate în filme și piese de teatru. În 1993, a primit Premiul Memorial Astrid Lindgren, în 2017 a fost răsplătit cu Premiul pentru Literatură pentru Copii și Tineri al Consiliului Nordic, iar în 2018 a fost nominalizat postum la Premiul H.C. Andersen.
EVA ERIKSSON (n. 1949) este o ilustratoare suedeză care a colaborat mult cu Ulf Stark, Astrid Lindgren și numeroși alți autori consacrați. Stilul său de ilustrație este cald, expresiv și plin de umor, în culori vii și tehnici aparent simple (acuarelă, creioane colorate) utilizate cu originalitate. A primit numeroase distincții, inclusiv Premiul Memorial Astrid Lindgren, în 2001.
CADOU
pentru TOATE comenzile online
Calendar de perete pe anul 2025 cu ilustrații de Axel Scheffler din cele mai frumoase cărți de Julia Donaldson
Expediere gratuită
pentru comenzile
din România
de peste 200 de lei
DE ACELAȘI AUTOR
Poți să fluieri, Johanna
17 x 23 cm / 52 pag.
Când tata mi-a arătat Universul
17 x 23 cm / 36 pag.
RECOMANDĂRI ȘI BESTSELLERE
Drumul spre Valea Mominilor
20 x 26 cm / 40 pag.
Micul brad
22 x 28 cm / 36 pag.
Comentarii
Momentan nu există comentarii pentru această carte.